Deze afbeelding van het wapen van de familie Lont hing bij mijn (Ytzen's) vader Reinder Beert Lont in de woonkamer en is overgegaan naar zijn kleinzoon Reinder. Ik weet niet waar het oorspronkelijk vandaan komt en of het een officieel erkend wapen is. Voor zover bekend staat het wapen niet officieel geregistreerd.
Naar verluid zou het wapen te vinden zijn in een kerk, mogelijk op de avondmaalsbeker in St. Annaparochie.
Kunstmatige intelligentie komt tot de volgende analyse van het wapen aan de hand van enkele heraldische principes.
De eenhoorn of geit bovenaan staat in de heraldiek bekend als een helmteken. Helmtekens zijn figuren die bovenop de helm (die op het schild rust, hoewel de helm hier niet expliciet is afgebeeld) worden geplaatst. Eenhoorns zijn symbolen van zuiverheid, onschuld, kracht en soms ook ondeugd. Ze komen voor in de heraldiek. Geiten, zeker staande of oprijzende, kunnen symbool staan voor hardnekkigheid, onafhankelijkheid of vruchtbaarheid. Zonder precieze heraldische beschrijving (blazoen) is moeilijk vast te stellen welk dier hier exact bedoeld is, maar de vorm valt wel binnen de heraldische traditie.
Het schild is 'gedeeld', verticaal in tweeën gesplitst, wat een veelvoorkomende indeling is in de heraldiek. De vogel links lijkt op een halve adelaar of Friese adelaar. De Friese adelaar is een veelvoorkomend wapendier in de heraldiek van Friesland en omgeving, vaak afgebeeld in goud of een zwarte adelaar komende uit de deellijn. De symboliek van de adelaar is kracht, vrijheid, visie, heerschappij. Aangezien de familie Lont uit Friesland komt, is dit een passende en geloofwaardige heraldische figuur. Het feit dat het een halve adelaar is, komend uit de deellijn, is ook heraldisch correct en duidt vaak op een combinatie met een ander wapen of een specifieke betekenis binnen de familie. De rechter helft toont een ster en een toren of kasteel. Een ster (vaak zes- of achtpuntig) is een veelgebruikt heraldisch symbool. Het kan staan voor goddelijke leiding, hoop, ambitie, wijsheid, of een specifieke gebeurtenis. Het is een positief en veelzijdig symbool. Een toren of kasteel staat in de heraldiek vaak voor standvastigheid, bescherming, veiligheid, ouderdom, of een specifieke plaatsnaam, bijvoorbeeld als de familie afkomstig is van een burcht of kasteel.
Decoratieve elementen: De krullen en bladeren rondom het schild zijn de zogenaamde dekkleden, die uit de helm lijken te komen en het schild omkaderen. Dit is een standaard onderdeel van een volledig wapen en volgt de heraldische regels.
De Fryske Akademy en de Fryske Rie foar Heraldyk zijn de absolute topbron voor Friese heraldiek. De Fryske Akademy heeft een uitgebreide bibliotheek en archieven en de Fryske Rie foar Heraldyk is de officiële instantie die zich bezighoudt met Friese wapenkunde. Zij hebben registers van familiewapens. Provinciaal archief en museum Tresoar in Leeuwarden bewaart uitgebreide genealogische en heraldische collecties en boeken met afbeeldngen en beschrijvingen van Friese familiewapens. Een zoektocht naar het wapen in kerken in Het Bildt (vooral Sint Annaparochie, Sint Jacobiparochie, Vrouwenparochie) zou ook kunnen lonen. Wapens zijn vaak te vinden op 'heerenbanken' of grafkelders en zerken van belangrijke families in de kerk.