Wieringer geslacht Lont
Mensen vragen mij nogal eens of ik van Wieringen kom. Daar wonen veel Lonten, maar ik heb er geen familie. Ik heb me vaak afgevraagd of de Wieringer Lonten naar Het Bildt kwamen of de Bildtse Lonten naar Wieringen. Dat laatste leek me aannemelijk, omdat de Wieringermeer pas in de 19e eeuw is drooggelegd en de Bilkers hun veel oudere polderervaring in Wieringen konden toepassen. Een paar jaar geleden las ik van die theorie de bevestiging, maar helaas weet ik niet meer waar. De zekerheid die ik had verkregen over wie er nou eigenlijk het eerste was, is verloren gegaan door een boek dat ik kreeg uit de nalatenschap van mijn oom en tante Jarig en Pity Lont-Runia. Het Wieringer geslacht Lont (1670-1982) is samengesteld door mevrouw D.J. Bais-Hillen. In haar voorwoord schrijft zij: "Het onderzoek maakt mij duidelijk dat er een grote belangstelling bestond aangaande hun afstamming, die naar men meende in Friesland lag, n.l. 't Bildt en St. Annaparochie. Mijn onderzoek in die richting heeft hun mening niet kunnen staven."
Uit het blog: De taal van mijn vader
Surinaamse geslacht Lont
De naam Lont komt ook voor in Suriname. Er is onder andere een vermelding van de naam Lont op de plantage Maasstroom en bij de volkstelling van 1921 komen een tweetal Lonten voor, in de districten Paramaribo en Beneden Commewijne. (Deze informatie is ontleend aan Gemini AI en niet gecontroleerd.)
Plantage Maasstroom
De naam Lont komt voor in de archieven van de vrijverklaarde slaven . In de registers vam de Emancipatie van 1863 staat een vermelding van Adriana Amourette Lont, met als dochter Magdalena Princes, die op de plantage Maasstroom verbleef.
Maasstroom was een koffieplantage aan de Commewijnerivier. De plantage lag stroomafwaarts van plantage Johannesburg en stroomopwaarts van plantage Berljn. De plantage werd in 1730 aangelegd door Matheus Sigismundus Pallak, een Duitser die en belangrijke rol speelde in het bestuur van de kolonie. In de periode 1793 tot 1858 was de firma Hamilton en Meyners eigenaar van de plantage. Er werd voornamelijk koffie verbouwd. In 1821 had de plantage een oppervlakte van 725 akkers en werkten er tussen de 100 en 125 tot slaaf gemaakte mensen. BIj de "Emancipatie" van 1863 werden op deze plantage 86 mensen vrijverklaard.
Volkstelling
De volkstelling van 1921 was de eerste algemene volkstellng in Suriname. In de index van deze volkstelling worden vermeld: D.L. Lont, geboren 1894 en woonachtig in de Hofstraat (Kring XVII, Lijst 144) en E.Ch. Lont, geboren in 1920, woonachtig in de Zwartenhovenbrugstraat (Kring XV, lijst 2).
Nederlandse politica
Yvette Lont werd 25 augustus 1955 te Paramaribo in Suriname geboren. Zij was van 2002 tot 2008 raadslid namens de ChristenUnie in Amsterdam-Zuidoost. In 2008 stapte ze uit de partij en bleef in de raad als "Lijst Lont". Zij wilde dat de CU homoseksuelen zou weren uit bestuurlijke functies. Ze is pinkstervoorganger en directeur van de stichting Op de Rots, die zich richt op het begeleiden van verslaafden, alcoholisten en prostituees naar een nieuw leven. Ze schreef een boek over haar levensverhaal onder de titel "Van prostituee tot politica". Zie o.a. COC: Yvette Lont stapt uit CU