Ellis en Jan van der Meulen sturen mij (Ytzen Lont, zoon van Reinder Beert Lont) een foto toe van twee mannen aan weerszijden van een vrachtauto van transportbedrijf KLMV uit Sint Annaparochie en ze schrijven: "Toevallig kwamen we deze foto tegen met bekende namen. Waarschijnlijk neven van je vader of achterneven?" Laat ik eerst opmerken, dat als het (achter)neven zijn van mijn vader, dan ook van Ellis zelf, dochter van Jarig Lont, de jongste broer van mijn vader. Maar zijn de mannen op de foto familie? Ik had nog nooit van KLMV gehoord, een korte zoektocht leert dat er vele nostalgische foto's van het wagenpark van dit bedrijf te vinden zijn.
Bij de toegezonden foto staat de volgende tekst (ik voeg her en der een komma toe): "Een Scania Vabis huifcombinatie, de RB-93-10 (1956) van K.L.M.V. Internationaal Transportbedrijf uit Sint Annaparochie, hier op de foto gezet in Den Haag omstreeks 1960. Links van de auto staat Reinder Lont en rechts Dirk Lont, de L uit de firmanaam. Foto: Bildts Aigene, bron: Piet Bootsma, FB, 't Bildt soa at 't waar."
De oorspronkelijke plaatsing op Facebook door Piet Bootsma kwam bij de zoektocht ook al snel naar boven. Mijn vader had ook neven en nichten Bootsma, dus hij zou ook familie kunnen zijn. Mij bevalt om te beginnen het nummerbord al: RB, de voorletters van mijn vader.
Een snelle zoektocht. Om te beginnen vind ik de dorpscanon van Sint Annaparochie. Daar lees ik:
Transportbedrijf K.L.M.V.
Het was november 1940 toen de beurtrijders Dirk de Koe, Reinder Jans Lont, Pieter Jans Lont, Gerrit de Vries, Sybren de Koe en Frederik Meijer de koppen bij elkaar staken en de K.L.M.V. oprichtten. De heren waren tot de conclusie gekomen dat ze meer met elkaar konden dan tegen elkaar. In Sint Annaparochie, aan het Zuideinde achter het huis van Pieter Lont (in het oude Armenhuis), werd een werkplaats ingericht. De planning gebeurde vanuit het huis van Pieter Lont. Langzaam groeide het wagenpark en werd een oude tramloods uit Dokkum aan het ‘’t Achteromtsy’ gebouwd. In 1960 werd besloten wegens ruimtegebrek te verhuizen naar de Stadhoudersweg. Hier groeide de K.L.M.V. langzaam verder uit. In dit nieuwe onderkomen was ruimte voor de planning van de ritten, een kleine kantine en een voor die tijd moderne werkplaats met smeerkuil. In die tijd werden alle aandelen verkocht aan het Britse bedrijf TDG. Aan de Steven Huygenstraat, achter het bedrijf, werd een stuk grond van de gemeente aangekocht, omdat het wagenpark nog gestaag groeide. De rood met blauwe wagens kwam je in heel Europa tegen! In 1984 wilde de gemeente alle bedrijven uit de dorpskernen vandaan hebben en er werd er opnieuw verhuisd. Nu naar het nieuwe bedrijventerrein De Wissel. In 1998 werden alle aandelen weer teruggekocht van TDG door de directeur-eigenaar Piet Lont en hiermee stond de K.L.M.V. weer op eigen benen. In 2010 verkocht Piet Lont, bij gebrek aan opvolging, de K.L.M.V. aan AB Texel en zo kwam een einde aan het mooie familiebedrijf. Op dat moment werkten er veertig man.
Dit brengt mij al een stukje verder. De gebroeders Reinder en Pieter, waren dus zonen van Jan Lont.
Jan Lont (geb. 9-3-1866) was een zoon van Reinder (Beerts) Lont (geb. 2-8-1834) en Renske van der Zee. Hun kinderen waren: Trijntje, Jacob (17-10-1861), Beert, Jan (9-3-1866) en Jarig (13-5-1868).
Jacob was de grootvader van mijn vader ofwel mijn overgrootvader. Jacob en Jan waren broers. Jan Lont was dus inderdaad een achterneef van mijn vader. De naam Beert leeft voort als tweede naam van mijn vader Reinder Beert en de naam Jarig leeft voort in de naam van de jongste broer van mijn vader, Jarig Lont, de vader van Ellis, die de foto instuurde. (Volg je het nog?)
Jacob Lont had negen kinderen: Rinske, Dirk (1885-1890), Antje, Trijntje, Dirk (geb. 3-1-1892, mijn grootvader), Martentje, Tietje, Reinder Beert (de oom waar mijn vader naar is genoemd), Kinke.
Jan Lont had drie kinderen: Reinder, Antje, Pieter. De twee zoons begonnen het transportbedrijf KLMV, dat later werd overgenomen door de volgende twee generaties.
De kinderen van Jan's dochter Antje vermeld ik hier ook even: Kinke, Trijntje en Taekele. Trijntje (Tine) trouwde met Gabe Tamminga, een broer van mijn moeder en één van hun kinderen is genoemd naar haar tante Kinke. Zo kwam de naam Kinke dus ook in mijn moeders familie terecht.